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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
21/01/2015 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALMEIDA, M. M. de; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. do A.; REIS, L. G. dos; CONCEIÇÃO, E. P. S. da; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G. |
Afiliação: |
MARIANA MACEDO DE ALMEIDA, UFJF; SHEILA CRISTINA POTENTE DUTRA LUQUETTI, UFJF; CÉPHORA MARIA SABARENSE, UFJF; JOSÉ OTÁVIO DO AMARAL CORRÊA, UFJF; LARISSA GOMES DOS REIS, UFJF; ELLEN PAULA SANTOS DA CONCEIÇÃO, UERJ; PATRÍCIA CRISTINA LISBOA, UERJ; EGBERTO GASPAR DE MOURA, UERJ; JACY GAMEIRO, UFJF; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; RAÚL MARCEL GONZÁLEZ, UFJF. |
Título: |
Butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevents hyperinsulinemia and increases both serum HDL cholesterol and triacylglycerol levels in rats. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Lipids in Health and Disease, v. 13, article 200, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Feeding rats on a high-fat diet containing butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevented hyperinsulinemia and increased HDL cholesterol, which could be associated with higher levels of cis-9, trans-11 CLA, vaccenic acid, oleic acid and lower levels of short and medium-chain saturated fatty acids from butter naturally modified compared to control butter. On the other hand CLA-enriched butter also increased serum triacylglycerol levels, which could be associated with concomitant increases in the content of trans-9 and trans-10 C18:1 isomers in the CLA-enriched butter. |
Palavras-Chave: |
Dyslipidemia; Functional food; High conjugated linoleic acid enriched butter; Insulin sensitivity. |
Thesaurus Nal: |
diabetes; rats. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116130/1/Artigo-Gama-Lip.HealthDis.pdf
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Marc: |
LEADER 01617naa a2200325 a 4500 001 2006276 005 2024-02-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALMEIDA, M. M. de 245 $aButter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevents hyperinsulinemia and increases both serum HDL cholesterol and triacylglycerol levels in rats.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aFeeding rats on a high-fat diet containing butter naturally enriched in cis-9, trans-11 CLA prevented hyperinsulinemia and increased HDL cholesterol, which could be associated with higher levels of cis-9, trans-11 CLA, vaccenic acid, oleic acid and lower levels of short and medium-chain saturated fatty acids from butter naturally modified compared to control butter. On the other hand CLA-enriched butter also increased serum triacylglycerol levels, which could be associated with concomitant increases in the content of trans-9 and trans-10 C18:1 isomers in the CLA-enriched butter. 650 $adiabetes 650 $arats 653 $aDyslipidemia 653 $aFunctional food 653 $aHigh conjugated linoleic acid enriched butter 653 $aInsulin sensitivity 700 1 $aLUQUETTI, S. C. P. D. 700 1 $aSABARENSE, C. M. 700 1 $aCORRÊA, J. O. do A. 700 1 $aREIS, L. G. dos 700 1 $aCONCEIÇÃO, E. P. S. da 700 1 $aLISBOA, P. C. 700 1 $aMOURA, E. G. de 700 1 $aGAMEIRO, J. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aGARCIA, R. M. G. 773 $tLipids in Health and Disease$gv. 13, article 200, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
04/01/2024 |
Data da última atualização: |
09/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MENDES, L. G.; MENDES, F. R. da S.; FURTADO, R. F.; BASTOS, M. do S. R.; OLIVEIRA, M. de A.; COSTA, J. M. C. da; CHENG, H. N.; BISWAS, A.; MOREIRA, R. de A. |
Afiliação: |
LUANA GUABIRABA MENDES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; FRANCISCO ROGÊNIO DA SILVA MENDES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; ROSELAYNE FERRO FURTADO, CNPAT; MARIA DO SOCORRO ROCHA BASTOS, CNPAT; MARÍLIA DE ALBUQUERQUE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; JOSÉ MARIA CORREIA DA COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; HUAIN NAN CHENG, USDA AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE; ATANU BISWAS, USDA AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE; RENATO DE AZEVEDO MOREIRA, UNIVERSIDADE DE FORTALEZA. |
Título: |
Cashew gum-galactomannan blends for rosemary essential oil encapsulation. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: BARBOSA NETO, O.; PRAXEDES, M. F. da S.; SILVA, P. F. da; CARVALHO JÚNIOR, F. F. de (org.). Ciências Biológicas e da Saúde: integrando saberes em diferentes contextos. São Paulo: Científica Digital, 2023. cap. 5. |
Volume: |
v. 3 |
Páginas: |
p. 73-88. |
DOI: |
10.37885/230312476 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Autoria: (Huain [i.e. Huai] Nan Cheng). |
Palavras-Chave: |
Cashew gum; Encapsulamento; Goma de caju. |
Thesagro: |
Óleo Essencial; Rosmarinus Officinalis. |
Thesaurus NAL: |
Encapsulation; Essential oils; Galactomannans. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160454/1/goma-de-cajueiro-galactomanana-PL05.pdf
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Marc: |
LEADER 01186naa a2200349 a 4500 001 2160454 005 2024-01-09 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.37885/230312476$2DOI 100 1 $aMENDES, L. G. 245 $aCashew gum-galactomannan blends for rosemary essential oil encapsulation.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $ap. 73-88. v. 3 490 $vv. 3 500 $aAutoria: (Huain [i.e. Huai] Nan Cheng). 650 $aEncapsulation 650 $aEssential oils 650 $aGalactomannans 650 $aÓleo Essencial 650 $aRosmarinus Officinalis 653 $aCashew gum 653 $aEncapsulamento 653 $aGoma de caju 700 1 $aMENDES, F. R. da S. 700 1 $aFURTADO, R. F. 700 1 $aBASTOS, M. do S. R. 700 1 $aOLIVEIRA, M. de A. 700 1 $aCOSTA, J. M. C. da 700 1 $aCHENG, H. N. 700 1 $aBISWAS, A. 700 1 $aMOREIRA, R. de A. 773 $tIn: BARBOSA NETO, O.; PRAXEDES, M. F. da S.; SILVA, P. F. da; CARVALHO JÚNIOR, F. F. de (org.). Ciências Biológicas e da Saúde: integrando saberes em diferentes contextos. São Paulo: Científica Digital, 2023. cap. 5.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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